Indicaţii
Avastin (bevacizumab) administrat în asociere cu carboplatină şi paclitaxel este indicat ca tratament de primă linie al pacientelor adulte cu neoplasm ovarian epitelial (stadiile FIGO (Federaţia Internaţională de Ginecologie şi Obstetrică) IIIB, IIIC şi IV), al trompelor uterine sau cu neoplasm peritoneal primar în stadii avansate.
Avastin (bevacizumab), administrat în asociere cu carboplatină şi gemcitabină, este indicat pentru tratamentul pacientelor adulte la care s-a diagnosticat prima recidivă de neoplasm ovarian epitelial, neoplasm al trompelor uterine sau neoplasm peritoneal primar, sensibile la chimioterapia cu săruri de platină, cărora nu li s-a administrat anterior tratament cu bevacizumab sau alţi inhibitori ai factorului de creştere a endoteliului vascular (FCEV) sau terapie ţintă asupra receptorului FCEV.
Avastin (bevacizumab) administrat în asociere cu paclitaxel, topotecan sau doxorubicină lipozomală polietilenglicată este indicat pentru tratamentul pacientelor adulte cu neoplasm ovarian epitelial, neoplasm al trompelor uterine sau neoplasm peritoneal primar, recurente, rezistente la chimioterapia cu săruri de platină, cărora nu li s-au administrat mai mult de două scheme chimioterapice şi care nu au fost tratate anterior cu bevacizumab sau cu alţi inhibitori ai FCEV sau cu terapie ţintă asupra receptorului FCEV .
Avastin (bevacizumab) trebuie administrat sub supravegherea unui medic cu experienţă în utilizarea medicamentelor antineoplazice.
Mecanism de acţiune
Bevacizumab se leagă de factorul de creştere endotelial vascular (FCEV), factorul cheie al vasculogenezei şi angiogenezei, şi în consecinţă, inhibă legarea FCEV de receptorii săi Flt -1 (R FCEV1) şi KDR (R FCEV2), la suprafaţa celulelor endoteliale. Neutralizarea activităţii biologice a FCEV determină regresia vascularizării tumorilor, normalizează vascularizaţia tumorală rămasă şi inhibă formarea unei noi vascularizaţii tumorale inhibând astfel creşterea tumorală.
Efecte farmacodinamice
Administrarea de bevacizumab sau a anticorpului parental murinic în modele de cancer xenotransplantate la şoareci fără blană, a determinat o activitate antitumorala extensivă faţă de cancerele umane, inclusiv cel de colon, sân, pancreas şi prostată. Progresia bolii în sensul metastazării a fost inhibată şi a fost redusă permeabilitatea microvasculară.
Doze
Tratamentul de primă linie: Avastin se administrează în asociere cu carboplatină şi paclitaxel timp de până la 6 cicluri terapeutice, urmat de administrarea continuă a Avastin ca monoterapie până la progresia bolii sau pentru o perioadă de maximum 15 luni sau până la toxicitate inacceptabilă, oricare dintre acestea apare mai întâi.
Doza recomandată de Avastin este de 15 mg/kg greutate corporală, administrată o dată la interval de 3 săptămâni, sub formă de perfuzie intravenoasă.
Tratamentul bolii recurente, sensibilă la chimioterapia cu săruri de platină: Avastin este administrat în asociere cu carboplatină şi gemcitabină timp de 6 până la 10 cicluri terapeutice, urmat de administrarea continuă de Avastin ca monoterapie până la constatarea progresiei bolii. Doza recomandată de Avastin este de 15 mg/kg greutate corporală, administrată o dată la interval de 3 săptămâni, sub formă de perfuzie intravenoasă.
Tratamentul bolii recurente, rezistentă la chimioterapia cu săruri de platină: Avastin este administrat în asociere cu unul din următoarele medicamente - paclitaxel, topotecan (administrat săptămânal) sau doxorubicină lipozomală polietilenglicată. Doza recomandată de Avastin este de 10 mg/kg corp, administrată sub formă de perfuzie intravenoasă, o dată la interval de 2 săptămâni. Atunci când Avastin este administrat în asociere cu topotecan (administrat în zilele 1-5, o dată la interval de 3 săptămâni), doza recomandată de Avastin este de 15 mg/kg corp, administrată sub formă de perfuzie intravenosă, o dată la interval de 3 săptămâni. Este recomandată continuarea tratamentului până la progresia bolii sau până la toxicitate inacceptabilă ( studiul clinic MO22224).
Copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea bevacizumab la copii şi adolescenţi nu au fost stabilite. Avastin nu este aprobat pentru administrare la pacienții cu vârsta sub 18 ani. Nu există date relevante privind utilizarea bevacizumab la copii şi adolescenţi în indicaţiile aprobate. Datele disponibile în prezent pot fi consultate în Rezumatul Caracteristicilor Produsului la capitolele 4.8 (Reacții adverse), 5.1 (Proprietăţi farmacodinamice), 5.2 (Proprietăţi farmacocinetice) şi 5.3 (Date preclinice de siguranţă), dar nu se poate face nicio recomandare privind doza. Avastin nu trebuie utilizat la copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, cu gliom cu grad înalt de malignitate, recurent sau progresiv, din cauza incertitudinilor privind eficacitatea.
Nu se recomandă reducerea dozei în cazul apariţiei reacţiilor adverse. Dacă este indicat, tratamentul trebuie fie întrerupt definitiv, fie temporar suspendat.
Mod de administrare
Doza iniţială trebuie administrată sub formă de perfuzie intravenoasă cu durata de 90 minute. Dacă prima perfuzie este bine tolerată, a doua perfuzie poate fi administrată pe durata a 60 minute. Dacă perfuzia administrată pe durata a 60 minute este bine tolerată, toate perfuziile următoare pot fi administrate pe durata a 30 minute.
Nu se administrează prin injecţie intravenoasă rapidă sau bolus.
Referinţe:
Rezumatul Caracteristicilor Produsului, Agenţia Europeană a Medicamentului http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000582/WC500029271.pdf